Weinig inzenjeri osvojili Schweighofer nagradu

               Odlican rezultat: Richard Rister, Erhard Jung i Georg Reis su u Beču, pred 700 prisutnih gostiju primili Schweighofer nagradu za inovativnu tehnologiju „lepljenje greda bez profilnog spoja po duzini“

               Schweighofer nagrada se uručuje od strane austrijske drvoprerađivacke porodične firme Schweighofer i nagrađuje ideje, tehnologije, proizvode i usluge u okviru celokupnog lanca eksploatacije u drvnom sektoru. Cilj jeste podići konkurentnost evropske šumske i drvne privrede na viši nivo.

               Tehnologijom „ Lepljenje greda bez profilnog spoja po dužini“ smanjuju se granice u industriji izrade pogrebnih sanduka i uvodi se proizvodni proces koji štedi resurse. Žiri je posebno cenio to da se kod ove proizvodne metode  upotrebljuju svi kvaliteti po napadu. Dr.Josef Rettenmeier, bivši predsedavajući Rettenmeier Holding AG, je u svom govoru istakao u prvi plan visoki stepen iskorišćenosti drveta, koji uz odgovarajuće mere prilikom seče još može biti optimiran.

               Udeo kod izvanrednog efekta nove tehnologije imaju kako specifičan postupakkod blanjanja, tako i kod kraćenja, lepljenja, spajanja u presi i automatizacija.Kako je ova tehnologija najpre bila razvijenja za izradu srednjih slojeva debljinskoglepljenja, sada je njena primena višestruka.

               Lepljene greda je tako samo jedan medju-proizvod u redosledu drugih krajnjih proizvoda,koji na istoj opremi, kroz rasecanje po želji, mogu da se proizvedu.

               Tri nosioca nagrade su u svojoj reči zahvalnosti jasno izjavili, da će ova inovacijasvetskoj drvnoj industriji otvoriti nove proizvodne mogućnosti. Istovremeno su sesrdačno zahvalili ljudima iz WEINIG-a koji su ih podržali. Predsedavajući firme, WolfgangPöschl vidi u osvajanju ove nagrade još jednu potvrdu visoke inovacione snage ove kuće: „Pionirski duh je oduvek bio jedan od kvaliteta koji je WEINIG učinio velikim. Nagrada pokazuje visoki standard naših razvojnih radova“.